Početna stranica O društvu Događanja Povijesne zanimljivosti Video Pristupnica Kontakt
 
Ruski slikar Aleksej Vasiljevič Hansen (Odesa, 2.2.1876. - Dubrovnik, 19.10.1937.)

BUDUĆNOST DUBROVNIKA („Narodna Svijest“ od 26.3.1930. godine, broj 12)
Prijepis: Damir Račić
Poznati ruski slikar Aleksej Vasiljevič Hansen (Odesa, 2.2.1876. - Dubrovnik, 19.10.1937. – nap. D.R.), koji je sudjelovao na izložbi ruske umjetnosti u Beogradu, dao je beogradskim novinarima slijedeću izjavu o budućnosti Dubrovnika: „Ja sam obišao sav svijet i mogu vam reći, da bi se rijetko gdje još mogla naći tako izrazita harmonija izmegju svijetlosti, uzduha (zraka) i jadranske, a naročito dubrovačke obale. Ima neke osobite veze izmegju zemlje i neba na Jadranu. Taj me kraj potsjeća samo na Rapallo u Italiji, donekle na Korziku i na okolinu Rio de Jeneiro u Americi.
Varaju se oni, koji tvrde, da sjaj Dubrovnika blijedi. Dubrovnik sada ponovno pobugjuje veliko interesovanje stranog svijeta. Jedan Letonac (čak sa obale Baltičkog mora!) došao je u Dubrovnik, da baš tu sazida sebi vilu, koja prema njegovoj odlučnoj želji mora da bude najljepša i najmodernija na zemaljskoj kugli. Vilu mu zida arhitekt Beljajev. Kad bi Dubrovnik opadao, zar bi se dizale tolike nove vile, zar bi bilo potrebno, da se renovira i proširuje hotel „Odak“, koji će biti jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu. Dubrovnik je uvršten u takozvani engleski „plan svjetskih čudesa“, t. j. mjesto, koje mora posjetiti svaki džentlmen-turista kao Kadiks, Maltu, Atenu, Amšir. Šteta, što se nije do sada otvorila u Dubrovniku trgovina sa pravim pirotskim ćilimima(?). Stranci prosto pustoše radnje sa nacionalnim izragjevinama.
Imam ukupno preko 500 dubrovačkih slika. Mnoge sam 1925. nosio u Ameriku. Ove moje slike izazvale su tamo ogromno interesovanje za Jadran. Više Argentinaca posjetilo je poslije Jadran i svratilo se je kod mene u Dubrovnik. Iseljenici iz Dalmacije, sadanji Argentinci – milioneri kao don Miguel Mihanović, don Petrinović i dr. otkupili su više slika.

© Hrvatsko-rusko društvo "Umjetnost bez granica" - Dubrovnik