Početna stranica O društvu Događanja Povijesne zanimljivosti Video Pristupnica Kontakt
 
Olga Solovjova - ruska balerina u Dubrovniku

Portret Olge Solovjove, 1952.,  autorica  je Jelica Bukovac Radoslavljević, kćer Vlaha Bukovca
ulje na kartonu, 47x30 cm. Inv.br.UGD-1453. Vlasništvo muzeja Kuća Bukovac, Cavtat.


Povijest baleta u Dubrovniku seže u pedesete godine prošlog stoljeća, kada je baletni odsjek formirala i vodila jedna nevjerojatna žena sa nevjerojatnom sudbinom, balerina svjetskog glasa – Olga Solovjova.
Solovjova je nastupala na skoro svim kontinentima, u kazališnim kućama svjetskih metropola, glumila je u filmovima, kretala se u elitnim kulturnim i političkim krugovima te je živjela životom holivudske zvijezde.
Pred kraj svoje karjere Olga je tražila mjesto, tiho pristanište gdje bi se mogla odmarati od brojnih turneja, te takvo mjesto nalazi u Cavtatu na Kamenu Malom, gradi predivnu kucu sa tri strane okruženu morem u kojoj ce provesti vise od 40 godina.

Olga je surađivala sa Dubrovačkim ljetnim igrama od samog njihovog osnutka, te je bila njihov stalni koreograf tjekom 20 godina. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića do sredine devedesetih postojala je fondacija Olge Solovjove za najuspješnije učenike.

U Cavtatu još žive ljudi koji se sjecaju sestara Solovjivih i njihovog gostoprimnog doma. Taj dom je bio pristanište ne samo  za Olgu i njenu obitelj nego i za mnoge poznate umjetnike i intelektualce toga vremena, slikare, glazbenike, skladatelje. Stalni gosti su bili Kosta Strajnić, Rihter, Rastropović, Menjuhin, Hačaturjan.
Svoju kuću sestre Solovjove zavještaju Dubrovačkim ljetnim igrama sa namjenom: da tu bude dom za odmor starih i siromašnih umjetnika.
Više o Olgi i njenoj obitelji možete pročitati u odličnom članku Miljenka Jergovića.http://www.jergovic.com/ajfelov-most/prazni-grob-kod-svetog-durda/

© Hrvatsko-rusko društvo "Umjetnost bez granica" - Dubrovnik